lupul lupul
   
 
lup
 
 
   Lupii au starnit intotdeauna sentimente diferite la oameni, de la venerare la ura. Daca in trecut interactiunile om-lupi puteau fi cauza sentimentelor de ura, in ultima suta de ani acestea s-au redus complet, astfel ca azi arareori si doar in teritorii izolate lupul mai poate fi intalnit astfel decat intamplator.

   Perceptia negativa este puternica, astfel ca aspectele biologice care contrazic aceasta perceptie sunt pur si simplu ignorate. Lupul a devenit astfel un animal care este victimizat pentru aproape orice atac asupra animalelor domestice, indiferent de atacator.

   Societatea romaneasca are o perceptie profund negativa asupra lupului, desi acesta a fost simbolul dacilor. Azi, lupul este un inamic pentru multi locuitori din zona de munte si starneste inca frica, chiar si fara a fi vazut.
 
   Lupul apare in cele mai vechi povestiri ca un bun al omului. Schimbarile in vestul Europei au venit odata cu crestinismul, atitudinea oamenilor schimbandu-se de la a fi parte din natura, la a fi stapanul ei. Biblia insa nu pare sa judece existenta animalelor ca „buna” sau „rea”. Toate au fost create de Dumnezeu si declarate „bune” de catre El (Gen 1:25) iar Dumnezeu a hotarat sa salveze toate felurile de animale in perioada potopului. Lupul este mentionat in Vechiul si Noul Testament doar ca simbol al rapacitatii, vicleniei si inselatoriei in comparatie cu caracteristicile umane. insa animalul ca atare a ajuns sa fie vazut ca malefic, simbolizand o amenintare pentru Biserica. Astfel ca scrierile stiintifice si de istorie naturala de la mijlocul sec. XX au ajuns sa prezinte lupul intr-o maniera negativa, la fel ca literatura timpurie si folclorul. Povesti ca Scufita rosie sau Cei trei purcelusi sunt bine cunoscute. Desi intentionate sa fie doar simbolice sau metaforice, aceste povestiri si legende au avut un profund efect asupra modului in care sunt priviti lupii in cultura vestica.

   In Japonia cuvantul care desemneaza lupul ookami se traduce prin „marele zeu". In perioada Shogunilor (710-1867) pierderile facute de caprioare culturilor agricole au devenit o problema majora iar fermierii au privit lupii ca fiind benefici deoarece acestia omorau animalele care provocau pagube. insa aceasta era a protejarii lupului a luat sfarsit in 1868 atunci cand Shogunii au pierdut puterea iar Vestul a introdus in Japonia agricultura modernizata.

   Crescatorii de animale nu au foarte des pagube datorate lupilor. Fie ca vorbim sa animale tinute langa gospodarie sau cele de la stane, au fost documentate foarte putine cazuri de atacuri.

   Atacurile asupra animalelor domestice sunt mult mai rare decat se crede, adesea responsabili fiind cainii turbati. Anual se produc circa 2-3 atacuri la stanele din Vrancea, pierderea economica fiind nesemnificativa, mult mai mica decat atacurile produse de alte alte animale sau pierderile datorate neglijentei ciobanilor.

   Cele mai eficiente metode de prevenire a atacurilor produse de lupi sunt: detinerea unor caini de paza puternici, care sa fie antrenati pentru a face fata atacurilor inteligente ale lupilor; detinerea de garduri electrice; intelegerea comportamentului haitelor din preajma locurilor de pasunat. Pagubele pot fi compensate de catre stat (pagube produse de specii strict protejate) insa numai daca apar dupa luarea unor masuri corecte de paza.
V    Locuitorii Vrancei montane si submontane pot numi lupul ca autor al multor atacuri asupra animalelor domestice insa nu exista cazuri de atacuri asupra oamenilor. Desi in lume pot fi raportate unele cazuri cele mai multe se datoreaza unor animale afectate de turbare. Atacurile sunt favorizate de densitatile mari ale populatiilor de lupi, ceea ce nu este cazul in Vrancea.

   In cazurile din SUA in care lupul a atacat oameni acesta a facut-o pentru a se apara, ca urmare a rabiei, fugind de alte haite sau atacand cainii.

   Aceste evenimente pot fi prevenite prin:

- intelegerea comportamentului lupilor, mai ales a faptului ca acesta nu va ataca decat daca este agresat;
- recunoasterea animalelor turbate, pe care trebuie sa le evitam si sa raportam autoritatilor sanitare.

   Cum ne comportam intr-o zona frecventata de lupi

   Daca ati campat intr-o arie frecventata de lupi, mentineti locul curat. Nu lasati mancare, gunoi sau obiecte personale nesupravegheate. Lupii sunt animale curioase, atrase de mirosuri si obiecte.

   In cazul in care un lup se apropie de Dv-s, nu-i intoarceti spatele si nu fugiti. Fluturati-va bratele in aer, sariti, loviti obiecte metalice unele de latele (tigai, oale, cani) sau faceti alte zgomote puternice.

   Nu va lasati animalele de companie nesupravegheate.

   Atasati de gatul animalelor Dv-s clopotei sau alte sisteme sonore daca acestea sunt lasate libere in afara zonei de campare.

   Nu permiteti cainilor de companie sa se apropie de locurile unde se afla hoiturile prazii ucise de catre lupi.

   Gardurile electrice - metoda eficienta pentru prevenirea atacurilor lupilor

O metoda care si-a dovedit eficienta in prevenirea atacurilor lupilor la stane este folosirea de garduri electrice.

   Un gard electric nu este o masura de protectie ieftina; un astfel de gard cu o lungime de 400 m costa intre 500 – 800 $. Acest pret poate pare prea mare pentru ca sistemul sa fie profitabil in Romania in cazul ciobanilor.

   In judetul Vrancea s-a calculat o medie a pierderilor la stane datorate lupilor de 260$ pe stana. Aceasta suma include animalele omorate precum si cantitatea de lapte pe care ar fi putut sa o dea acestea. Pierderile inregistrate la stanele cu garduri electrice doar de 3% din pierderile celorlalte stane. Conform acestor calcule, un gard electric care costa aproximativ 500 ar putea sa se amortizeze in maxim 2 ani.

   Majoritatea ciobanilor sunt suspiciosi in legatura cu aceasta metoda, fiind speriati de faptul ca septelul lor ar putea fi omorat de electricitatea din garduri.

   Curentul electric (impulsul) sau socul emis de generator dureaza doar 0,0003 secunde. Impulsurile sunt despartite de 1,2 sec. Un gard electric este nepericulos, de fapt sistemul este mult mai prietenos pentru animale decat sarma ghimpata care poate cauza ranirea animalelor care vin in contact cu aceasta.

   Socul simtit este o combinatie a voltajului din gard si a timpului impulsului electric. Cu cat este mai mare socul primit de animal, cu atat mai lunga va fi amintirea acestui soc si cu atat mai mult va fi evitat gardul in viitor.

   Gardul poate fi alimentat de un generator cu un panou solar. Utilizarea panourilor solare prezinta un mare avantaj. Economiseste bani si nu necesita alte griji. Exista suficienta lumina solara la latitudinea noastra? Da, suficienta pentru ca bateriile tale sa se incarce din Aprilie pana in septembrie. De fapt, un panou solar se incarca chiar si pe vreme noroasa.

   Gardurile trebuie echipate cu minimum 6 fire, dispuse paralel, alternandu-se sarcinile (+, -, +, -, +, -). Daca firul de jos se afla la 20 cm de sol el trebuie sa fie incarcat pozitiv pentru a opri tentativele de tarare sau sapare.

   Inaltimea gardului este singura limita pentru animalele care sar. Prin adaugarea unui gard suplimentar in fata primului pentru a largi intregul sistem, saritorul va ezita sa treaca pe deasupra lui. Gardul nu va opri un animal de talie mare care alearga spre el, fara chiar sa-l vada. Mai mult, majoritatea contactelor cu gardul electric se produc noaptea. De aceea gardul trebuie sa fie vizibil. Vizibilitatea gardului poate fi imbunatatita prin adaugarea de noi randuri de fire electrice si cresterea numarului de piloni, sau prin agatarea de fire a unor obiecte care falfaie cum ar fi fire rotative din aluminiu. Lumina reflectata de material este cea mai buna. O buna vizibilitate a firelor permanente din gardul electric este realizata in cazul in care banda electrica alba (polytape) este montata pe suportul de compensare al gardului, in partea din care pradatorul se apropie. Un astfel de fir alb se poate monta in partea superioara a gardului pentru a-i creste inaltimea.

   Fara un sistem de impamantare, curentul alternativ nu va putea sa inchida circuitul, fiind complet ineficient, din aceasta cauza nu vor exista socuri in gardul electric. Sistemul de impamantare al generatorului este asemenea unei antene radio; cu cat este mai mare antena, cu atat mai buna este receptia. La fel si in cazul gardului electric: o putere mai mare a generatorului necesita un sistem mai mare de impamantare pentru a colecta numarul ridicat de electroni din sol.

   Principalele cauze ale unei impamantari ineficiente sunt: Bete de impamantare insuficiente; fire prost conectate sau fire de diferite tipuri conectate impreuna; conexiuni slabe cu betele de impamantare; bete de impamantare prea aproape una de alta; bete de impamantare insuficient de lungi.

   Conform observatiilor facute, oile si vacile au invatat foarte repede sa stea departe de firele electrice. Dupa o zi in care animalele au fost inchise in interiorul gardului, acestea nu s-au mai apropiat niciodata mai mult de un metru. in special oile au invatat foarte repede unele de la celelalte sa evite atingerea gardului. Cainii de paza nu au parut sa aiba probleme cu acest dispozitiv. Dupa ce au fost electrocutati odata, nu s-au mai apropiat foarte mult niciodata.
Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice: proiect - Rufford Small Grant: Lupul mit si realitate
LIFE02/NAT/RO/8576, LIFE05/NAT/RO/00170, First People USA and Canada