lupul lupul
   
 
lup
 
 
   Fragmentarea habitatelor

   Teritorile lupilor au forme ce depind de utilizarea terenurilor. in Canada si SUA, unde au teritorii intinse cu padure, lupiui au teritorii extrem de mari, pe cand in Europa au forme alungite, teritoriile fiind suprapuse foarte mult. Micsorarea teritoriilor si fragmentarea lor de catre drumuri sau localitati duce la vulnerabilizarea speciei, izolarea populatiilor si in final la diminuarea numarului de lupi sub nivelul populatiei minime viabile.

   Vanatoarea si braconajul

   Vanarea lupului este legala in Romania desi lupul este specie strict protejata. in fiecare an, administratorii fondurilor de vanatoare realizeaza o "inventariere" a efectivului de lupi din perimetrul administrat, impreuna cu autoritatile locale responsabile cu protectia mediului si reprezentanti ai societatii civile. Fara a fi derulate pe o perioada care sa asigure reprezentativitatea cifrelor avansate, si fara a urma o metodologie consacrata stiintific, in fiecare an se ajunge la concluzia ca numarul de lupi este peste "optimul ecologic".
 
   Din fericire lupii sunt greu de vanat si neatractivi pentru cei care vaneaza din placere, astfel ca mai totdeauna cotele alocate nu sunt realizate.

   Din pacate braconajul este extins, desi oficial nu exista cazuri declarate. Ciobanii, braconierii pun laturi pentru a captura lupi sau cerbi, mistreti, capriori, ursi. Laturile nu sunt selective, astfel ca des le cad prada si lupii. in trecut era extinsa metoda vanarii prin otravire, metoda ce a produs dezastre ecologice in ecosistemele forestiere.

   Reducerea si simplificarea surselor de hrana

   Tendinta oamenilor de a antropiza noi teritorii duce la diminuarea si simplicarea surselor de hrana. Spectrul trofic al lupilor este destul de larg, insa in ultima vreme acesta este constrans sa se specializeze pe specii mai mici ca diminesiune. In acest fel scade eficienta energetica a vanarii, si in viitor lupii pot abandona traiul in haita pentru a adopta un comportament de specie singuratica. Va fi mai expus la diverse pericole, putand fi condus usor spre extinctie. Va fi mult mai vulnerabil la hibridizarea cu cainii domestici.
Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice: proiect - Rufford Small Grant: Lupul mit si realitate
LIFE02/NAT/RO/8576, LIFE05/NAT/RO/00170, First People USA and Canada